Rymden och allt den har att lära oss…
…är titeln på den intressanta bok som vår svenska rymddesigner Cecilia Hertz kommit ut med på temat att rymden har gett oss mycket av upptäckter, innovation och forskning. Kunskaper som är viktiga för vår framtid i rymden, men lika viktiga för att visa oss vägen till ett hållbart liv på jorden.
I rymden – och nog också framöver i våra framtida rymdstäder – används slutna ekosystem där allting – syre, vatten, mat – återanvänds och blir resurser på nytt. Astronauterna konsumerar exakt den mängd vatten, energi och mat som de behöver för att överleva och må bra – allt måste kunna återvinnas, skriver Cecilia.
Det är lätt att hålla med Cecilia Hertz att kopplingarna mellan rymden och jordens hållbarhetsutmaningar är starkare än många tror. I boken myntas det nya ordet ”urbanauter” – alltså en slags stadens astronauter. 2050 kommer två tredjedelar av jordens befolkning att bo i städer. Framtidens städer på jorden och baser i rymden har många likheter: relativt små boytor, begränsade resurser och behov av helt slutna kretslopp. Cecilia menar att detta ställer krav på oss att redan i dag utveckla städer som är hållbara och där ett stort antal människor kan bo – med rymdlösningar som förebild.
I boken möter vi inte bara Cecilias erfarenheter och tänkande, utan också astronauter, rymdarkitekter, psykologer, läkare och klimatexperter som alla bidrar med sina perspektiv på vad vi kan lära oss från rymden.
Cecilia har visionen att göra Sverige till en global kunskapsnod kring hur kunskap från rymdsektorn kan bidra till utvecklingen av hållbara städer. Sverige har en stark rymdsektor och är också stark när det gäller hållbar utveckling. Med dessa två perspektiv kan Sverige utmärka sig och ta en ledande ställning i korsningen mellan rymd och hållbarhet.
Bokens slutord: Why space? Because earth depends on it.
”Rymden och allt den har att lära oss.” Av Cecilia Hertz, berättat för Jennifer Bark. Pug Förlag, cirkapris 175 kr
Text: Ulf E Andersson